Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

Παναγιώτης Νικολούδης: «Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή......Ετούτο τώρα το περιστατικό ότι δηλαδή: Eντοπίστηκε μια γριούλα ετών 88 στον τραπεζικό λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν 9 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει και η ίδια λέει δεν μπορούσε να θυμηθεί πού τα βρήκε, πως το σχολιάζετε; Πάντως απ' ό,τι λένε οι πληροφορίες "Οργασμός ελέγχων για τον εντοπισμό φοροφυγάδων επικρατεί τούτες τις ημέρες στην οδό Πειραιώς, με τον νέο υπουργό Επικρατείας Παναγιώτη Νικολούδη (ή υπουργό-υπερ-ελεγκτή, αν το προτιμάτε) -τον βλέπετε στη φωτογραφία- να ανοίγει φακέλους, λίστες, εμβάσματα και να δεσμεύει τραπεζικούς λογαριασμούς υπόπτων είτε για φοροδιαφυγή είτε για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής μαθαίνω ότι αποφασίστηκε η... συγχώνευση σε μια ενιαία λίστα κάθε είδους λίστας (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων εξωτερικού, καθώς και της περίφημης λίστας Νικολούδη), κάτι που γίνεται για πρώτη φορά, με στόχο τον εντοπισμό προσώπων που περιλαμβάνονται σε πολλές λίστες. 
Το δεύτερο σημαντικό μέτρο που έχει ληφθεί είναι η δημιουργία «φύλλου ελέγχου» από το ΣΔΟΕ ώστε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις είσπραξης από τυχόν προσφυγές των ελεγχομένων σε εφορίες ή σε φορολογικά δικαστήρια. Θα εκδίδεται, δηλαδή, ένα «φύλλο ελέγχου» για κάθε παραβάτη με πλήρη στοιχεία έπειτα από ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων που κάνουν το ΣΔΟΕ και οικονομικοί εισαγγελείς. Ηδη οι πρώτοι έλεγχοι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ απέδωσαν και δεσμεύθηκαν 54 τραπεζικοί λογαριασμοί και περιουσιακά στοιχεία υπόπτων για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (ανάμεσά τους επιχειρηματίες, συνταξιούχοι αλλά και... άνεργοι). Να σημειώσω ότι εντοπίστηκε μια γριούλα ετών 88 στον τραπεζικό λογαριασμό της οποίας βρέθηκαν 9 εκατ. ευρώ χωρίς να τα έχει δηλώσει. Ούτε η ίδια μπορούσε να θυμηθεί πού τα βρήκε", έγραψε ο "Βηματοδότης"...
~~~~
Τα θέματα του "μαύρου χρήματος", τους μηχανισμούς και τις διαδρομές, σίγουρα τα γνωρίζει καλά ο Παναγιώτης Νικολούδης. Σημειώνω εδώ κάτι από μια κατάθεση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής:
~~~~

«Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι :οικονομική ελίτ – πολιτική ελίτ – ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ – ΜΜΕ – πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή»
Κόλαφος τα στοιχεία Νικολούδη στη Βουλή για τη δράση τραπεζικών κυκλωμάτων. Καταλήστευση τραπεζών εκ των έσω καταγγέλει ο Επικεφαλής της Αρχής για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος». Διαπλοκή και διαφθορά ανθούν στην Ελλάδα καταγγέλει.
Στοιχεία – φωτιά για τον τρόπο που λειτουργούσαν τα κυκλώματα εσωτερικής καταλήστευσης 5 τραπεζών, της Proton, της FBB, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της τράπεζας Πελοποννήσου και την τράπεζας Χαλκίδας, έδωσε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο Παναγιώτης Νικολούδης.
«Ήταν οργανωμένο, υπήρχε συνολικός σχεδιασμός που ξεκίνησε το 2007 και κορυφώθηκε το 2009. Το 2009 είχαμε ντελίριο εγκληματικών πράξεων σε βάρος αυτών των τραπεζών, που είναι πολλαπλάσιο των… «διαρρήξεων» που θυμάμαι στην εισαγγελική μου καριέρα» ανέφερε ο Πρόεδρος της Αρχής για το «ξέπλυμα του μαύρου χρήματος», σημειώνοντας πως η δράση ήταν εξαιρετικά μεθοδευμένη και από πίσω λειτούργησαν μεγάλα νομικά επιτελεία. «Έχουμε ένα καινούργιο μοντέλο εγκληματία με σπουδές στο ξέπλυμα χρήματος. Αυτοί οι εγκληματίες δεν έχουν καλάσνικωφ και μάσκες αλλά ΜΜΕ. Καθένας απ´ αυτούς ή είχε δικό του ΜΜΕ – εφημερίδα ή κανάλι- ή είχε μισθώσεις σε ΜΜΕ».
~~~~
«Οι τράπεζες χωρίζονται σε δυο κατηγορίες» συνέχισε.
Στην πρώτη συμπεριέλαβε τις τράπεζες Proton, FBB και τράπεζα Χαλκίδας, για τις οποίες είπε πως «ότι έκαναν, το έκαναν για να ωφεληθούν οικονομικά οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των τραπεζών».
Στην δεύτερη κατηγορία συμπεριέλαβε το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την τράπεζα Πελλοπονήσου, που «έδιναν δάνεια σε άλλους και κυρίως σε επιχειρηματίες που δεν τα επέστρεφαν ποτέ» είπε χαρακτηριστικά. «Ο όλος σχεδιασμός ήταν να φαίνεται ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια που στη συνέχεια δεν μπορούν να πληρώσουν. Οποίος έπαιρνε δάνειο στη συνέχεια φρόντιζε να κρύψει τα περιουσιακά του στοιχεία. Το κόλπο ήταν να δείχνουν τους κακούς δανειολήπτες. Τα δάνεια ήταν φερετζές, τα λεφτά πήγαιναν αλλού» κατήγγειλε ο κ. Νικολούδης, σημειώνοντας πως «ακόμα το τοπίο είναι άγνωστο και δεν έχει φωτιστεί».
~~~~
Ο κ. Νικολούδης στην μακροσκελέστατη τοποθέτηση του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μίλησε με πολύ μελανά χρώματα για τη διαφθορά στην Ελλάδα.
«Παντού υπάρχει διαφθορά και παντού υπάρχει διαπλοκή. Όσον αφορά τη διαπλοκή στις άλλες χώρες το τρίγωνο είναι :οικονομική ελίτ – πολιτική ελίτ – ΜΜΕ. Εδώ είναι ανάποδα: οικονομική ελίτ – ΜΜΕ – πολιτική ελίτ. Τα πρόσωπα της κεντρικής πολιτικής σκηνής παίζουν μειωμένο ρόλο. Τα πολιτικά πρόσωπα παίζουν τριτεύοντα ρόλο στη διαπλοκή» πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...