Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013

Τρίτος νεκρός στο Βόλο εξ αιτίας του μνημονίου!

Κι οι αδύναμοι της πόλης, οι άστεγοι, οι άποροι,
οι άνεργοι, τι θ’ απογίνουν, θα πεθάνουν;

Συστημένο Γράμμα

        του Φάνη  Τριανταφύλλου*


Ανάμεσα στις επαρχιακές πόλεις ο Βόλος διεκδικεί, αν δεν έχει κιόλας κατακτήσει, μια αδιανόητη πρωτιά. Μετράει τον τρίτο του νεκρό εξ αιτίας του μνημονίου. Αυτή τη φορά δεν ήταν άστεγος, άπορος ήταν. Ο 49χρονος Σταύρος Σκοτινιώτης…
Ο τρίτος θάνατος εξαιτίας του μνημονίου στο Βόλο αποδεικνύει ότι απέναντι στην οικονομική κρίση που διαπερνά όλο το σύστημα των κοινωνικών μας σχέσεων είμαστε ως πόλη ανοχύρωτοι. Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς, όταν σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου οι μνημονιακές δυνάμεις του Βόλου, αναλαμβάνοντας την «υπεράσπιση» της μνημονιακής πολιτικής, δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να αναπαράγουν πιο οξυμένες τις αντιφάσεις της. Η «σιωπή» του Δήμου Βόλου που ακολούθησε τους τρεις θανάτους είναι αποκαλυπτική για το ενδιαφέρον του να παρέμβει επί της ουσίας, πριν η πόλη θρηνήσει και άλλα θύματα.
Ο φραγμός τον οποίο θέτουν οι «εθνικές ανάγκες και προτεραιότητες (τις οποίες καθορίζουν… ξένοι) δεν μπορεί πλέον να αποτελεί άλλοθι για τον Δήμο. Εδώ πεθαίνουν Βολιώτες απ’ το κρύο και την πείνα και στο Δημοτικό Συμβούλιο θα ψελλίζουν πως δεν μπορεί ο Δήμος να έχει ουσιαστική παρέμβαση επειδή έχει εξαρθρωθεί κάθε υπηρεσία και κάθε υποστήριξη που έχει σχέση με τις κοινωνικές ανάγκες; Με άλλα λόγια, αφήνουμε στο Βόλο απροστάτευτη την ανθρώπινη ζωή, διότι δεν… αποδίδει υψηλή προστιθέμενη αξία; 
Κι οι αδύναμοι της πόλης, οι άστεγοι, οι άποροι, οι άνεργοι, τι θ’ απογίνουν, θα πεθάνουν; Ο Δήμος Βόλου οφείλει απέναντι στους δημότες του να δώσει αρνητική απάντηση στο ερώτημα, κι αυτό πέρα από τις πολιτικές επιλογές της εκάστοτε κυβέρνησης.
Πρέπει σήμερα να οπισθοχωρήσει η επικρατούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο αντίληψη ότι αξίζουν μερικές θυσίες και «στενωποί» παραπάνω, μπροστά στην «ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Η πολιτική του Δήμου πρέπει να ακουμπήσει την πραγματικότητα που ζει ο Βολιώτης κι ακόμα περισσότερο την ανάγκη να αλλάξει αυτή η πραγματικότητα. Πρέπει να εκλείψουν οι ψευδείς παραστάσεις και τα υποκατάστατα που συγκαλύπτουν την τρομερή προοπτική των απόρων, των αστέγων, των ανέργων και γενικά των αδύναμων οικονομικά Βολιωτών. Ο μνημονιακός ορθολογισμός που διαπερνούσε μέχρι τώρα το έργο του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να αντικατασταθεί από τον ορθολογισμό της βολιώτικης κοινωνίας, ο οποίος υπαγορεύεται από τις σημερινές της ανάγκες.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου οφείλει με ευδιάκριτες πρακτικές να μετατρέψει άμεσα την αυθόρμητη αγανάκτηση των Βολιωτών εξ αιτίας των τριών θανάτων σε συλλογική πολιτική κίνη­ση μέσα στο Δήμο και έξω, στην κοινωνία, ώστε να μη θρηνήσουμε τον τέταρτο νεκρό.

__________________________________________
* "Ταχυδρόμος", Πανθεσσαλική Εφημερίδα 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...