Τρίτη, 17 Απριλίου 2012

Στη φυλακή οδηγήθηκε ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας


Μιλούσε έξι ώρες, αλλά δεν έπεισε τους εισαγγελείς

 ....αρνούμενος όλες τις κατηγορίες
Μονόδρομος αποδείχθηκε η φυλακή για τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, ο οποίος υπερασπιζόμενος για περισσότερο από έξι ώρες χθες τον εαυτό του δεν κατάφερε να δώσει πειστικές απαντήσεις για τη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος. Ετσι, δεν διατήρησε την προσωπική του ελευθερία, έστω και με περιοριστικούς όρους, όπως είχε συμβεί πριν από λίγες ημέρες που απολογήθηκε για την ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες.
Ο Ακης Τσοχατζόπουλος ισχυρίστηκε ότι δεν προκύπτει ευθεία ανάμειξή του στις υπεράκτιες εταιρείες που ενεπλάκησαν στην αγοραπωλησία ακινήτων τα οποία κατέληξαν στην οικογένειά του, καθώς και ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί δεν παρουσιάζουν ύποπτες κινήσεις. Επιχειρήματα τα οποία, όπως αποδείχθηκε, δεν ανέτρεψαν το βαρύ κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί εις βάρος του για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ετσι, μετά το τέλος της απολογίας του ο πρόεδρος Πρωτοδικών Γαβριήλ Μαλλής και ο εισαγγελέας Νίκος Βούλγαρης συμφώνησαν ότι ο πρώην υπουργός πρέπει να κριθεί προφυλακιστέος. Στην κρίση των δικαστικών λειτουργών, κατά πληροφορίες, μέτρησε η βαρύτητα της κακουργηματικής πράξης που αποδίδεται στον Ακη Τσοχατζόπουλο. Επιπλέον, έκριναν ότι στο πρόσωπό του συγκεντρώνονται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, θεωρώντας τον άνθρωπο που είχαν απέναντί τους ύποπτο φυγής και επικίνδυνο για την τέλεση νέων αδικημάτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος κινήθηκε σε τροχιά συνολικής άρνησης της κατηγορίας αποποιούμενος το ότι εισέπραξε μίζες από τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων (Tor-M1 και υποβρύχια 214), όπως περιγράφουν στο πόρισμά τους οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Ελένη Σίσκου και Ευγενία Κυβέλου, οι οποίες διενήργησαν την προκαταρκτική εξέταση και άσκησαν την ποινική δίωξη.
«Από κανένα στοιχείο της δικογραφίας δεν προκύπτει ότι κατατέθηκε σε λογαριασμό μου έστω 1 ευρώ από παράνομες συναλλαγές», είναι το βασικό επιχείρημα που προέβαλε ο κατηγορούμενος στον ανακριτή.
Για να αντικρούσει την κατηγορία που τον οδήγησε στη φυλακή έβαλε στο κάδρο της υπόθεσης όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ, που είχαν εγκρίνει την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητώντας - όπως έχει κάνει και στο παρελθόν - να κληθούν να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ελήφθησαν οι συγκεκριμένες αποφάσεις. Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του έδωσε πρωτίστως πολιτικό χαρακτήρα στην υπόθεση αυτή.
Σε ό,τι αφορά την προμήθεια των Tor-M1 ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιφυλάχθηκε να δώσει διευκρινίσεις στο μέλλον, αλλά υπεραμύνθηκε της επιλογής του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος υποστηρίζοντας πως γνώμονας για τη λήψη των αποφάσεών του ήταν το καλό της πατρίδας.

Οι συμπτώσεις. Ο ανακριτής ρώτησε τον κατηγορούμενο και για τις τρεις offshore εταιρείες (Torcaso, Nobilis και Blue Bell), αλλά εκείνος φέρεται να απέδωσε σε... σύμπτωση το γεγονός ότι πίσω από αυτές κρύβεται το ίδιο πρόσωπο, που δεν είναι άλλος από τον συγκατηγορούμενο εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα (σ.σ.: απολογείται σήμερα, μαζί με τον επιχειρηματία Γιώργο Σαχπατζίδη και τη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου).
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δικαστικός λειτουργός ζήτησε διευκρινίσεις και για το έμβασμα των 3.000.000 δραχμών που κατατέθηκε σε λογαριασμό της θείας της συζύγου του από την Τorcaso στις 5.4.2001.

___________________________

Ρεπορτάζ: Μίνα Μουστάκα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στην εφημ. ΤΑ ΝΕΑ την Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...