Δευτέρα, 20 Απριλίου 2009

Ολη η χώρα ένα (μαύρο) πλυντήριο!!!Τι προκύπτει από την έκθεση της Επιτροπής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες
Ενώ το ξέπλυμα χρήματος λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, η αρμόδια υπηρεσία δεν μπορεί να χειριστεί τον όγκο των υποθέσεων

ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ πλυντήριο έχει μεταβληθεί η Ελλάδα, όπου το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος φαίνεται πλέον να λαμβάνει τερατώδεις διαστάσεις. Το 2008, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αρμόδιας Επιτροπής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας- η οποία διαδέχθηκε την Αρχή της οποίας προΐστατο ως το περασμένο καλοκαίρι ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Ζορμπάς-, οι αναφορές και οι καταγγελίες ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι επιχειρήσεις νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες αυτό το διάστημα υπερδιπλασιάστηκαν σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, όταν γίνονταν 800-900 αναφορές κατ΄ έτος. Το 2008 καταγράφηκαν 1952 αναφορές για ύποπτες συναλλαγές, με στόχο την ανακύκλωση κεφαλαίων που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι ελεγκτές, ούτως ή άλλως λίγοι για να αντιμετωπίσουν τέτοιο όγκο υποθέσεων, είχαν αρκετές πολύπλοκες υποθέσεις να ξεδιαλύνουν.
μπερδεμένες συναλλαγές της Μονής Βατοπαιδίου με τα πρόσωπα που αναμείχθηκαν στις αγοραπωλησίες και στην εκμετάλλευση των ακινήτων, οι σχέσεις ομάδας μπράβων με μια εταιρεία, δήθεν, επενδύσεων, οι ύποπτες σχέσεις εταιρειών με λαθρεμπόριο τσιγάρων και τα καρτέλ της κοκαΐνης είναι τέσσερις από τις πιο σημαντικές υποθέσεις που κλήθηκε να ερευνήσει το 2008 η επιτροπή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος. Τόσο μεγάλα είναι το πλήθος και ο όγκος των υποθέσεων ώστε οι αρμόδιοι για το ξέπλυμα χρήματος απευθύνθηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητώντας βοήθεια, αφού, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά,«καθένας από εμάς ασχολείται κάθε χρόνο με 250 υποθέσεις, μίαδηλαδήγια κάθε εργάσιμη ημέρα».
▅ Χωρίς έλεγχο τέσσερις στις πέντε υποθέσεις Η Επιτροπή, όπως προκύπτει από την έκθεσή της, αδυνατεί να σταματήσει τα ελληνικά πλυντήρια του χρήματος. Και δεν φαίνεται να έχει καμία δυνατότητα και να τα ελέγξει, είτε γιατί οι διωκτικοί μηχανισμοί αδιαφορούν είτε απλώς γιατί... δεν επαρκούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περίπου 900 αναφορές που έγιναν το 2007 για παράνομες οικονομικές δραστηριότητες, έμειναν ανέλεγκτες στα συρτάρια, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι 678 υποθέσεις. Ερευνήθηκε, δηλαδή, μόλις μία στις πέντε υποθέσεις. Αλλες 220 καταγγελίες παραμένουν ως σήμερα εκκρεμείς από το 2006. Ολη την προηγούμενη περίοδο από τη σύσταση της Αρχής, το 1999, σε εκκρεμότητα παρέμεναν από πέντε ως το πολύ 30 υποθέσεις κάθε χρόνο.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι, αντί 50 υπαλλήλων με τους οποίους προβλέπεται να είναι στελεχωμένη η Επιτροπή, έχουν προσληφθεί μόλις 18 υπάλληλοι. Η Ελλάδα, λόγω της υστέρησης αυτής, τέθηκε προ δύο ετών σε διαδικασία αυξημένης επιτήρησης από τη FΑΤF (Financial Αction Τask Force Οn Μoney Laundering), την αρμόδια για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ευρωπαϊκή υπηρεσία. Η θέση της Ελλάδος σε διαδικασία αυξημένης επιτήρησης επιβεβαιώθηκε στη συνεδρίαση της FΑΤF τον περασμένο Ιούνιο στο Λονδίνο. Ωστόσο τον Οκτώβριο του 2008, σε άλλη συνεδρίαση της FΑΤF στη Βραζιλία, αποφασίστηκε να εξέλθει προσωρινά η Ελλάδα από τη διαδικασία επιτήρησης, εν όψει όμως ενός γενικού ελέγχου των ελληνικών υπηρεσιών, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. «Η Επιτροπή έχει υποβαθμιστεί ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Ειδικά μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, που ουσιαστικά είχε στόχο την αντικατάσταση του κ.Ζορμπά.
Πολλές από τις υποθέσεις που χειριζόταν έχουν μείνει ημιτελείς από τότε»επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, βουλευτής Καστοριάς του ΠαΣοΚ κ. Φ. Πετσάλνικος. Ενδεικτικό της δυσχέρειας των Αρχών να ελέγξουν αυτούς που «καθαρίζουν» χρήμα από εγκληματικές δραστηριότητες είναι ότι, αν και με τον νέο νόμο έχει ζητηθεί να στέλνουν αναφορές για ύποπτες συναλλαγές τα καζίνα, τα ενεχυροδανειστήρια, δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, τους τελευταίους μήνες από αυτές τις «πηγές» απεστάλησαν μόνο δύο αναφορές!
Οι υπόλοιπες περιπτώσεις εντοπίστηκαν μέσω των κλασικών διαύλων, της Αστυνομίας, των τραπεζών και των χρηματιστηριακών αρχών.
«Σημαντικό πρόβλημα παραμένει η “αγορά” κερδισμένων δελτίων Προ-Πο, Λόττο, Τζόκερ και Στοιχήματος» σύμφωνα με τους επιθεωρητές, παρ΄ ότι είναι γνωστό ότι η μέθοδος αυτή έχει επανειλημμένως χρησιμοποιηθεί για τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Η λύση για την ακύρωση αυτής της μηχανής, σύμφωνα με τους ελεγκτές της Επιτροπής, βρίσκεται στην ονομαστικοποίηση των δελτίων τυχερών παιγνίων κατά την κατάθεσή τους, αλλά ούτε αυτή η ρύθμιση έχει προχωρήσει.
▅ Η κομπίνα με τακερδισμένα δελτία Η κομπίνα είναι γνωστή και έχει εφαρμοσθεί κατά το παρελθόν και στην περίπτωση του μεγάλου ελληνοκολομβιανού καρτέλ κοκαΐνης, με πρωταγωνιστή τον επιχειρηματίαΑλέξανδρο Αγγελόπουλο. Ανάλογη μηχανή είχε στηθεί και από κυκλώματα διεφθαρμένων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., που ξέπλεναν έσοδα από οικονομικά εγκλήματα αγοράζοντας κερδισμένα δελτία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δίκτυο συνεργατών όσων θέλουν να «καθαρίσουν» βρώμικο χρήμα προσεγγίζει νικητές του Τζόκερ, του Στοιχήματος και άλλων τυχερών παιχνιδιών του ΟΠΑΠ ή ιδιωτικών εταιρειών. Οι συνεργάτες λοιπόν όσων έχουν θέσει σε λειτουργία το «πλυντήριο μαύρου χρήματος» αγοράζουν από τους πραγματικούς κερδισμένους τα τυχερά δελτία, δίνοντάς τους έξτρα αμοιβή.
Στη συνέχεια εμφανίζονται στον ΟΠΑΠ ή στις ιδιωτικές εταιρείες και εισπράττουν τα κέρδη, αποκτώντας και την απόδειξη με την οποία νομιμοποιούν τα παράνομα έσοδά τους. Πώς αποκαλύφθηκε η μηχανή; Τις υποψίες κίνησε το φαινόμενο διάφοροι εμπλεκόμενοι σε ξέπλυμα χρήματος να κερδίζουν πολλές φορές τον χρόνο Τζόκερ και άλλα τυχερά παιχνίδια, καταρρίπτοντας βεβαίως κάθε νόμο πιθανοτήτων.
Η Siemens και το Βατοπαίδι
ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ της Επιτροπής για το ξέπλυμα χρήματος τέθηκαν το 2008 οι συναλλαγές εμπλεκομένων στις υποθέσεις της Siemens και της Μονής Βατοπαιδίου. Τον Ιανουάριο του 2009, έπειτα από πολύμηνες έρευνες, απεστάλη στις δικαστικές αρχές πολυσέλιδο πόρισμα της Επιτροπής σε σχέση με τις συναλλαγές περίπου 15 εμπλεκομένων στην υπόθεση της Siemens. Αυτή η έρευνα είχε ξεκινήσει επί θητείας του κ. Γ. Ζορμπά. Ωστόσο, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, παρά τις πολύμηνες έρευνες«στο πρόσφατο πόρισμα δεν περιέχονται θεαματικά στοιχεία για παράνομες συναλλαγές των υπόπτων. Οι περισσότερες τραπεζικές συναλλαγές τους φαίνονται καλυμμένες». Ελεγχος έγινε σε Ελλάδα και ΗΠΑ και στις συναλλαγές εταιρειών οι οποίες σχετίζονται με την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι των Ολυμπιακών Αγώνων. Οσον αφορά την υπόθεση του Βατοπαιδίου οι έρευνες συνεχίζονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και σε αυτή τη φάση αφορούν κυρίως τις ύποπτες συναλλαγές επιχειρηματιών οι οποίοι είχαν προχωρήσει σε αγορές ακινήτων σε συνεργασία με τον ηγούμενο Εφραίμ και άλλους μοναχούς. Η εκπαραθύρωση του κ. Ζορμπά

Ο κ. Γ. Ζορμπάς προΐστατο ως το περασμένο καλοκαίρι της επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ κατά της νομιμοποίησης κεφαλαίων από παράνομες δραστηριότητες, υπό τη νέα μορφή της, έχει ζωή μόλις μερικών μηνών. Από το 1995 ως και τον Σεπτέμβριο του 2008 ο έλεγχος του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος ήταν αρμοδιότητα της Εθνικής Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην οποία ως το καλοκαίρι του 2008 προΐστατο ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γιώργος Ζορμπάς. Ωστόσο οι επιλογές του κ. Ζορμπά στον χειρισμό διαφόρων υποθέσεων, κυρίως στο σκάνδαλο των «αμαρτωλών» ομολόγων, προκάλεσαν την μήνιν της κυβέρνησης της ΝΔ. Ετσι, αποφασίστηκε η αντικατάστασή του παράλληλα με την προώθηση γενικότερων νομοθετικών αλλαγών στο ελεγκτικό όργανο, με κυριότερες τον ορισμό εν ενεργεία δικαστικού ως επικεφαλής του και την κατάργηση του χαρακτήρα του ως Ανεξάρτητης Αρχής και την υπαγωγή της στο υπουργείο Οικονομίας. Στις 5 Αυγούστου 2008, με βάση τον νόμο 3691/2008, πρόεδρος της νέας αναμορφωμένης Επιτροπής τοποθετήθηκε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ.Στέλιος Γκρόζος.

Η επιτροπή αποτελείται πλέον από οκτώ εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομίας, της ΕΛ.ΑΣ., του υπουργείου Δικαιοσύνης, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλων φορέων. Ωστόσο ο ελεγκτικός μηχανισμός της συνεχίζει να παρουσιάζει επί χρόνια προβλήματα στελέχωσης, λειτουργικών αδυναμιών, ακόμη και εσωτερικών συγκρούσεων, οι οποίες, όπως επισημαίνουν ορισμένοι επιθεωρητές, έχουν άμεση επίπτωση στην ανεξέλεγκτη λειτουργία των «πλυντηρίων» που πληθαίνουν στην Ελλάδα.


*από την εφημ. "ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής" Σάββατο 18 Απριλίου 2009 του Β. Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...