Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2009

Ο «γαλάζιος» προϊστάμενος έκλεινε τα μάτια στο «πάρτι» των μεγαλοεργολάβωνΔεκάδες περιπτώσεις παράνομων αμμοχαλικοληψιών στον Πηνειακό Λάδωνα και στον ποταμό Αλφειό από τοπικούς εργολάβους, με τη σιωπή και την ανοχή του «γαλάζιου» προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νικολάου Σιάνη, αποκαλύπτει η υπ' αριθμ. 352/Α/2008 Εκθεση Ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Στο πολυσέλιδο πόρισμα (βρίσκεται στη διάθεση της «Ε»), οι επιθεωρητές-ελεγκτές Λάμπρος Χρανιώτης και Παντελής Αναστάσιος περιγράφουν και αποκαλύπτουν με λεπτομερή τρόπο το «αμαρτωλό πάρτι» που είχαν στήσει επί σειρά ετών οι μεγαλοεργολάβοι της Ηλείας, στα δύο ποτάμια του νομού. Η έρευνα περιλαμβάνει τη διαδικασία αδειοδότησης των αμμοχαλικοληψιών στους δύο ποταμούς, καθώς και την αστυνόμευση αυτών κατά την τριετία 2005-2007. Η έκθεση των δύο επιθεωρητών στρέφεται ονομαστικά κατά του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας Νικολάου Σιάνη και επισημαίνει ότι θα πρέπει να ασκηθεί πειθαρχική δίωξη σε βάρος του για τη: Α) «Μη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων σε όσες υποθέσεις παράνομων αμμοληψιών ήλθαν σε γνώση του από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες». Β) «Σημαντική καθυστέρηση να παράσχει τις απαιτούμενες για τη διενέργεια του παρόντος ελέγχου πληροφορίες και στοιχεία, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5, παρ. 4α, του Ν.3074/2002».

Η συγκεκριμένη έκθεση, λόγω της σοβαρότητας των στοιχείων της, διαβιβάστηκε επίσης στον εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στο 12ο Προανακριτικό Τμήμα του Πρωτοδικείου Αθηνών κατόπιν του υπ' αριθ. 339/23.10.2007 αιτήματός του. Με εντολή του υπουργείου Οικονομικών συνεχίζεται και πέρα του σχετικού πορίσματος η έρευνα, ενώ με εντολή της Εισαγγελίας του Πύργου, επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών πραγματοποιούν από τις αρχές του χρόνου έρευνα για το «πόθεν έσχες» του προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας.

Οπως αναφέρεται στην Εκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, για τη διενέργεια του ελέγχου ζητήθηκε από τον προϊστάμενο της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας να παράσχει τα απαιτούμενα στοιχεία. Επισημαίνεται όμως ότι: «Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, από πλευράς του δεν υπήρξε ανταπόκριση, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αντίστοιχα και η ολοκλήρωση του ελέγχου». Το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατηγορεί, μεταξύ άλλων, την Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας ότι δεν επιλήφθηκε για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και προστίμων, μετά την κοινοποίηση σε αυτή εγγράφων των αστυνομικών τμημάτων του νομού για παράνομες δραστηριότητες στους δύο ποταμούς από τις εταιρείες εξόρυξης αδρανών υλικών.

Παραθέτει μάλιστα και αναλυτικούς πίνακες με την επωνυμία των εταιρειών, οι οποίες σε δεκάδες περιπτώσεις παρανόμησαν, μηνύθηκαν από την Αστυνομία, αλλά η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας παραδόξως σιώπησε και δεν προέβη σε καμιά ενέργεια εναντίον τους.

Η Κτηματική Υπηρεσία Ηλείας -με βάση το σχετικό πόρισμα- από το τέλος 2004 έως τον Σεπτέμβριο του 2007 εξέδωσε μόλις πέντε (!) Πρωτόκολλα Αποζημίωσης Αυθαίρετης Χρήσης. Ομως δεν τήρησε τις νόμιμες διαδικασίες, όπως την ακρόαση του ενδιαφερόμενου πριν από τη λήψη μέτρων σε βάρος του, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση της διοικητικής πράξης.nodaros@enet.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 12/03/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...