Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009

Ζητούνται ευθύνες υπουργών...για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου
Σκάνδαλο Βατοπεδίου

Ανοικτό παραμένει, στη Βουλή και τη Δικαιοσύνη, το θέμα του καταλογισμού ποινικών ευθυνών σε πολιτικά πρόσωπα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ως τις αρχές Μαρτίου ολοκληρώνεται η εισαγγελική έρευνα με την εξέταση των μοναχών και την άσκηση των ποινικών διώξεων. Ωστόσο, οι εισαγγελείς θα κληθούν να απαντήσουν εκ νέου αν τα νεότερα στοιχεία, κυρίως μετά και τις εξηγήσεις των εμπλεκομένων, δικαιολογούν ή όχι την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ιδίως μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των εκπροσώπων της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθιστά πλέον μονόδρομο για τους εισαγγελείς την άμεση αποστολή του φακέλου στο Κοινοβούλιο.«Και μόνο το γεγονός ότι αύριο έχει κληθεί ως ύποπτος για το κακούργημα της συνέργειας σε απιστία ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Σκιαδάς, τα λέει όλα», σχολίαζαν με νόημα ανώτεροι δικαστικοί λειτουργοί.*Με την ίδια κατηγορία έχει κληθεί και η διευθύντρια Αγροτικής Γης Στ. Μαντέλη, ενώ ευθύνες στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης έριξαν, με τις έγγραφες εξηγήσεις τους, όλα τα στελέχη της ΚΕΔ.
*«Η ευθύνη μας είναι ευθύνη εκτέλεσης υπουργικών αποφάσεων», υποστήριξαν με κοινό τους υπόμνημα ο πρόεδρος και τα μέλη του δ.σ. της ΚΕΔ, επισημαίνοντας ότι όταν έκαναν τις ανταλλαγές εκτελούσαν κυβερνητικές εντολές!
*Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δικηγόρος της ΚΕΔ Στ. Ζερβουδάκης, που συνυπέγραψε τα συμβόλαια των ιερών ανταλλαγών. Επέρριψε ευθύνες στους Μπασιάκο και Δούκα, υποστηρίζοντας ότι η κατεπείγουσα διαδικασία με την οποία ενεργούσε η διοίκηση της ΚΕΔ τον έκανε να πιστεύει πως εκτελούσε άμεσες εντολές του εποπτεύοντος υπουργού Οικονομικών: «Η διοίκηση πιεζόταν είτε άμεσα είτε έμμεσα με το να θέλει να είναι αρεστή και ευχάριστη σ' αυτόν και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και στη συνέχεια πίεζε εμένα», γράφει στο υπόμνημά του. Υποστηρίζει ακόμη ότι τα συμβόλαια του δίνονταν έτοιμα την τελευταία στιγμή, ενώ τα τοπογραφικά τα συνέτασσε ο προϊστάμενος της υπηρεσίας της ΚΕΔ. Δεν είχε την αίσθηση ότι γίνονταν παρανομίες και απέδωσε ευθύνες στη διεύθυνση πολιτικής γης, που διαβεβαίωνε ότι δεν ετίθετο θέμα δασικών εκτάσεων ή αρχαιολογικών χώρων.
*Ολα αυτά, σε συνδυασμό με τις διαβεβαιώσεις των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ότι ουδέποτε υπήρξε γνωμοδότηση για ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας (αλλά μόνο των παραλίμνιων εκτάσεων), με ακίνητα του Δημοσίου, πείθουν τους εισαγγελείς ότι τίθεται θέμα υπουργικών ευθυνών.
*Οπως έλεγαν εισαγγελικές πηγές στη «Κ.Ε.», η Βουλή δεν έχει ψηφίσει επί των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για σύσταση «προανακριτική» επιτροπής, οπότε το ζήτημα είναι νομικά ανοικτό, ώς τον Ιούνιο, όποτε και παραγράφονται τα τυχόν αδικήματα των υπουργών της Ν.Δ. «Εάν ο φάκελος σταλεί από τη Δικαιοσύνη θα είναι αδύνατο πλέον για τους κυβερνητικούς βουλευτές να απέχουν από τη συζήτηση», τόνιζαν οι ίδιες πηγές.

*από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 15/02/2009 των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΖΕΡΒΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...