Κυριακή, 8 Φεβρουαρίου 2009

Ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 46%) αδυνατούσε πέρυσι να κάνει διακοπές έστω για μία εβδομάδα...

Οι φτωχοί στη χώρα μας για το 2008 έφτασαν επίσημα τους 2.120.406 πολίτες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 24% του ενήλικου πληθυσμού. Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, ο αριθμός των φτωχών αυξήθηκε κατά 530.101 άτομα, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό για το 2007 ήταν 18% και αντιστοιχούσε σε 1.590.305 άτομα. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της VPRC που βγήκαν στη δημοσιότητα.
Η έρευνα αποτυπώνει επίσης τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των νοικοκυριών. Οι πληθυσμιακές ομάδες που πλήττονται περισσότερο είναι οι αγρότες σε ποσοστό 36,2%, οι συνταξιούχοι με 36%, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με 19%, αλλά και στο δημόσιο σε ποσοστό 12%. Οι ομάδες αυτές, όπως φαίνεται, αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών, όπως την αποπληρωμή λογαριασμών και δανείων.
Πιο συγκεκριμένα, το 42% των Ελλήνων δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ούτε τις έκτακτες αλλά ούτε και τις αναγκαίες τους δαπάνες. Τα ποσοστά είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά: το 21% του πληθυσμού δεν διέθεταν την οικονομική δυνατότητα ώστε να έχουν ικανοποιητική θέρμανση στο νοικοκυριό τους, ενώ το 26% δεν είχαν τη δυνατότητα να αγοράζει κρέας ή ψάρι δύο φορές την εβδομάδα. Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες (ποσοστό 46%) αδυνατούσε πέρυσι να κάνει διακοπές έστω για μία εβδομάδα, σημειώνοντας δραματική αύξηση από το 2007.
Οι οικονομικές δυσκολίες είναι εμφανείς και στην πληρωμή των οικιακών λογαριασμών, με το 35% να μην μπορεί να πληρώσει τη ΔΕΗ, το νερό και το τηλέφωνο. Σύμφωνα με την έρευνα, το ένα τρίτο του πληθυσμού είναι πιεσμένο από τις πάσης φύσεως δανειακές του υποχρεώσεις. Ποσοστό 26% δεν μπορούσε να αποπληρώσει τη δόση διαφόρων δανείων και το 13% δεν ήταν συνεπής στην καταβολή του ενοικίου ή της δόσης για το στεγαστικό του δάνειο. Το 45% των πολιτών πληρώνει μηνιαίως κάποιο ποσό στις τράπεζες. Απ’αυτούς, το 77% επιβαρύνεται πολύ ή αρκετά στα οικονομικά του από τις τραπεζικές του υποχρεώσεις.


*από το http://voices.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...