Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

Μπλέκει τώρα τον Ρουσόπουλο


ΠΟΛΕΜΟΣ ΝΟΝ PAPERS ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΤΑΣΗ ΞΙΝΙΔΗ, ΠΟΥ ΘΥΜΗΘΗΚΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Της ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ
Δείχνει τον πρώην υπουργό Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο με την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Αθ. Ξινίδης.
Συγκεκριμένα, κατέθεσε ότι μετά τη συνάντηση των φορέων της Ξάνθης στις 6 ή 7 Ιουλίου 2004 με τον πρώην υπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο ίδιος πληροφορήθηκε τόσο από το νομάρχη και το δήμαρχο της περιοχής όσο και από το μητροπολίτη Παντελεήμονα, ότι ο Θ. Ρουσόπουλος τούς είπε πως «έχει λήξει το θέμα της ιδιοκτησίας» για τη λίμνη, τις παραλίμνιες εκτάσεις και τη νησίδα Αντά Μπουρού και ότι «έγινε δεκτό πως αν δεν τους θέλουμε εμείς στην Ξάνθη θα τους δώσουμε κάπου αλλού».

Τον πρώην υπουργό Θ. Ρουσόπουλο έδειξε χθες ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης Αθ. Ξινίδης
Στη συνάντηση, ο ίδιος δεν παραβρέθηκε διότι, όπως είπε, αποκλείστηκε από τους παράγοντες της Ν.Δ., οι οποίοι έως και πριν από λίγο καιρό δεν παραδέχονταν καν ότι πραγματοποιήθηκε.Πάντως, ο κ. Ξινίδης δεν είχε πει αντίστοιχα πράγματα στην κατάθεσή του στον ανακριτή κι όταν ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι δεν είχε ερωτηθεί.
Η δήλωσή του έρχεται σε αντίθεση με όσα προχθές είπε στην επιτροπή ο μητροπολίτης Ξάνθης Παντελεήμων. Ο μητροπολίτης είπε ότι ο κ. Ρουσόπουλος είχε δηλώσει αναρμόδιος και τους είχε παραπέμψει στα συναρμόδια υπουργεία. ΑντιφατικάΟι αντιφατικές αυτές δηλώσεις των δύο επέτειναν τον πόλεμο χαρακωμάτων μεταξύ Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ και την εγχείριση non papers στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες κατά το δοκούν. Και οδήγησαν το κυβερνών κόμμα διά του Ι. Μπούγα να ζητήσει την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή τους, δίχως και να ληφθεί απόφαση για το θέμα.
Ο κ. Ξινίδης σημείωσε πάντως ότι μετά τη συνάντηση με τον Θ. Ρουσόπουλο «άρχισε η διαδικασία ανταλλαγών και κανείς από την Ξάνθη δεν έκανε οποιαδήποτε ενέργεια» για να τις αποτρέψει. Επιβεβαίωσε, επίσης, ότι στη συνάντηση των φορέων με τον τότε υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα, ο τελευταίος είχε δηλώσει άγνοια, ενώ 15 μέρες πριν είχε ήδη υπογράψει το συμβιβασμό, που οδήγησε στη διακοπή της δίκης στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης. Κατά την κρίση του, «όταν αποδυναμώνεις τη δυνατότητα του Δημοσίου να διεκδικήσει, συνιστάται το αδίκημα της απιστίας». Ενέπλεξε και τον υπουργό Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, διατεινόμενος πως ενόσω ήταν απλός βουλευτής συμπαρίστατο στους φορείς της περιοχής, αλλά μετά μετέβαλε στάση.
Υπογράμμισε επίσης, ότι το γνωμοδοτικό συμβούλιο επέμενε στη θέση του υπέρ της μονής δίχως καν να κοιτάξει τα νέα στοιχεία που προσκομίστηκαν από τους φορείς. Αλλά και ότι στο υποθηκοφυλακείο της πόλης δεν έχει μεταγραφεί το πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής Φωτιάδη, ούτε καν τα συμβόλαια ανταλλαγής.
Ετερος μάρτυρας χθες ο διευθυντής της Κτηματικής Υπηρεσίας Ξάνθης Χρ. Κωνσταντινίδης, ο οποίος κατέθεσε ότι με το δεύτερο πρωτόκολλο παράδοσης - παραλαβής επί ημερών Φωτιάδη παραδόθηκαν στη μονή μόνο περίπου 840 στρέμματα ελωδών εκτάσεων και καλαμωτών εκ του συνόλου των 25.000. Τα υπόλοιπα, που φαίνονταν ως διανομές, ανήκουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας. Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η υπηρεσία του στηρίχθηκε στο τοπογραφικό του μοναχού Βασιλειάδη, το οποίο προσκόμισε η μονή.Κατά τα λοιπά, το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να αλλάξει την κατάθεση της δημοσιογράφου της «Ε» Αριστέας Μπουγάτσου, προκαλώντας πόλεμο με τη Ν.Δ.
Η κ. Μπουγάτσου, απαντώντας σε ερώτηση για το τι διημείφθη στις συναντήσεις της με τον πρώην υφυπουργό Οικονομίας Π. Δούκα και τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Τσιτουρίδη, αφού είχε γίνει γνωστή η ανταλλαγή με το Ολυμπιακό Ακίνητο, είπε επί λέξει : «Μου αφέθηκε να εννοηθεί, ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του και είχε τις πρώτες επαφές, η παραπομπή των ενδιαφερομένων σ' αυτόν έγινε από το Μαξίμου. Το εννόησε διά της γλώσσας του σώματος».
Οι πιέσεις
«Το ίδιο συνέβη και με τον κ. Τσιτουρίδη. Μου είπε ότι τους παρέπεμψε το Μαξίμου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υπήρξαν πιέσεις, απαιτήσεις και επαφές. Και το Μαξίμου βεβαίως, μη μπορώντας να διαχειριστεί, διότι ούτε ο κ. Ρουσόπουλος ούτε ο κ. Αγγέλου ούτε κανείς από το Μαξίμου νομίζω είχε την αρμοδιότητα να χειριστεί τέτοιο θέμα, παρέπεμπε στους αρμόδιους υπουργούς»
Το ΠΑΣΟΚ διένειμε ότι η κ.Μπουγάτσου είπε πως «οι επίμαχες επισκέψεις των εκπροσώπων της Μονής Βατοπεδίου, Εφραίμ και Αρσένιου, στα υπουργικά γραφεία, έγιναν έπειτα από παραπομπή του Μεγάρου Μαξίμου !».
Πάντως, η κ. Μπουγάτσου αναφέρθηκε και στο τίμημα αγοράς του Ολυμπιακού Ακινήτου από τους επιχειρηματίες, για να πει ότι «πέραν των 41 εκατ. πολλά ακούγονται, ότι ενδεχομένως το τίμημα είναι παραπάνω. Μπορεί ένα κομμάτι του τιμήματος να έχει δοθεί με τη μορφή δωρεάς ή δωρεών στη μονή. Αυτό μπορεί να βρεθεί μόνο εφόσον ελεγχθούν οι λογαριασμοί των επιχειρηματιών που αγόρασαν το ακίνητο αυτό».
Non paper διένειμε το απόγευμα και η Ν.Δ. για την κατάθεση του προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους την επίμαχη περίοδο 2003. Και το διένειμε προφανώς διότι, σύμφωνα με τα αποσπάσματα που αναγράφονται, ο κ. Βολάνης «καίει» τον πρώην υφυπουργό του ΠΑΣΟΚ Α. Φωτιάδη, λέγοντας «έδωσε εντολή στον κ. Χειμώνα να προασπίσει (σ.σ. στη δίκη στο Πολυμελές Ροδόπης) τα συμφέροντα του Δημοσίου. Την επόμενη μέρα, ωστόσο, ο κ. Φωτιάδης φρόντιζε να υπογράψει απόφαση, με την οποία αναγνώριζε την ιδιοκτησία της λίμνης και των παραλίμνιων περιοχών στη μονή, παρόλο που η λίμνη είναι κοινόχρηστο πράγμα και ανήκει στο Δημόσιο».


*από την εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/11/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...