Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Καταθέσεις δημοσιογράφων στην εξεταστική επιτροπή


Με καταθέσεις των δημοσιογράφων Γιώργου Βλάχου και Γιάννη Ντάσκα συνεχίστηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου.Ο Γιώργος Βλάχος ανέφερε στην κατάθεσή του, ότι διερεύνησε το καλοκαίρι του 2007, την υπόθεση της παραχώρησης ολυμπιακού ακινήτου στη Μονή Βατοπαιδίου «κατόπιν καταγγελιών» - όπως υπογράμμισε - που δέχθηκε ως δημοσιογράφος, «πολιτικών προσώπων προερχομένων από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας».
«Το κτήριο προοριζόμενο επί υπουργίας Π. Παναγιωτόπουλου και Σ. Τσιτουρίδη να στεγάσει το υπουργείο Εργασίας, κρίθηκε επί Β. Μαγγίνα ως ακατάλληλο για τη χρήση αυτή, με σχετική εισήγηση του γ.γ. του υπουργείου Τ. Κοντού και εντός 17 ημερών παραχωρήθηκε στη Μονή Βατοπαιδίου. Ο κος Μαγγίνας μου είχε πει πως δεν επισκέφθηκε το κτήριο. Με υπογραφή όμως, του γενικού γραμματέα του υπουργείου, το κτήριο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο για το υπουργείο και σε χρόνο ρεκόρ παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου στη Μονή έναντι 39 εκ. ευρώ, ενώ η αξία κατασκευής του ήταν 57 εκ. ευρώ. Ειδικός όρος για την παραχώρηση, ήταν να γίνει η μεταβίβαση οπωσδήποτε μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, μία μέρα δηλαδή πριν τις εκλογές» ανέφερε ο κος Βλάχος. «Ποιος φοβόταν ότι δεν θα ήταν υπουργός στο ίδιο υπουργείο την επόμενη μέρα; Υπήρχε η φημολογία ότι ο συγκεκριμένος θα έφευγε και θα πήγαινε υπουργός Πολιτισμού. Ξέρετε ότι σε μια κυβέρνηση, πολύ δύσκολα μένει ένας υπουργός στην ίδια θέση. Και μάλιστα κάποιος που δεν είναι εκλεγμένος» ανέφερε ο κος Βλάχος, που επικαλέστηκε και τη μαρτυρία της συζύγου του πρώην υπουργού Γιώργου Βουλγαράκη, Κατ. Πελέκη.Ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας υποστήριξε πως: «Ο Θ. Ρουσόπουλος είχε αναμφίβολα κεντρικότατο ρόλο στην ιστορία αυτή, εμφανιζόμενος ως πνευματικό παιδί του Εφραίμ. Ο Εφραίμ είναι σαφής, όταν λέει πως ο κος Ρουσόπουλος μας βοηθούσε στα θέματα αυτά».
«Όσοι υπουργοί και παράγοντες αποδέχθηκαν γνωμοδοτήσεις που αντίκειντο στην απόφαση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους του 2000 που ήταν ευνοϊκή για το Δημόσιο, έδρασαν ως συμμορία και εγκλημάτησαν» υποστήριξε επίσης ο μάρτυς.«Πριν το 2004, ενορχηστρωτή δεν βλέπω άλλον πέραν του κου Φωτιάδη. Το ότι έκανε όμως αναπομπή, φρενάρισε την όλη ιστορία. Το θέμα το εγνώριζε και ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος είχε πει το 2003, ότι είναι εγκληματικό να δοθεί η έκταση στη Μονή. Όταν έγινε υφυπουργός, το εγκληματικό έγινε ξαφνικά νόμιμο. Οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων της περιοχής, ο Μητροπολίτης, ο νομάρχης, έκαναν έγγραφο στον κο Δούκα τον Ιούνιο του 2004, αναφέροντάς του το αποτέλεσμα της δίκης, αλλά ο κος Δούκας δεν αντέδρασε. Η μόνη λογική εξήγηση, είναι να υπήρχε κάποιος πάνω απ' αυτόν, στον οποίο ήθελε να υπακούσει. Και από τα όσα υπήρξαν μέχρι τώρα, φαίνεται σαφώς ότι ήταν ο κος Ρουσόπουλος πάνω απ' αυτόν» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κος Ντάσκας.
Kαταθέσεις μελών των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων
Με καταθέσεις μελών των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Βατοπεδίου.
«Με τη σύμβαση του 1930 ρητά παραχωρήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο η εκμετάλλευση της λίμνης Βιστωνίδας στη Μονή Βατοπεδίου, αλλά η κυριότητα της λίμνης είναι διαφορετικό ζήτημα που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, έπρεπε να γίνει με νομοθετική ρύθμιση και όχι με υπουργική απόφαση», ανέφερε στην κατάθεσή της ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η Δήμητρα Κεφάλα, πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εισηγήτρια στην απόφαση 111/2000, που θεωρείται ως ευνοϊκή για το Δημόσιο. Στο παραπάνω πλαίσιο, η κ. Κεφάλα διευκρίνισε πως η ίδια εκλήθη το 2000, κατόπιν αιτήσεως του υπουργείου Γεωργίας (που θεωρούσε τη λίμνη «δημόσια και κοινόχρηστη»), να γνωμοδοτήσει ενώπιον του ΝΣΚ επί των δικαιωμάτων της Μονής στην αλιευτική εκμετάλλευση της λίμνης, όχι όμως και για την κυριότητα της έκτασης. «Δεδομένου ότι την εποχή που διαμορφώθηκε το καθεστώς της λίμνης δεν ίσχυε ο αστικός κώδικας, θα μπορούσε και μία ιδιωτική κτήση να προσλάβει κοινόχρηστο χαρακτήρα. Αν ο χώρος ορίζεται ως κοινόχρηστος παρ' όλο που είναι ιδιωτικός, αυτό δίνει το δικαίωμα στο Δημόσιο να τον εκμεταλλεύεται, να τον μισθώνει.
Αν όμως η κοινόχρηστη λίμνη ανήκει στο Δημόσιο, τότε η κυριότητά της σίγουρα δεν μπορεί να μεταβιβαστεί», διευκρίνισε η κα Κεφαλά. Σε ό,τι αφορά το ποιός είναι αρμόδιος να διευκρινίσει το ζήτημα της κυριότητας, η μάρτυς απάντησε ότι «το γνωμοδοτικό συμβούλιο σε συνδυασμό με τον υπουργό (διοικητική διαδικασία), ή το δικαστήριο». Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη μάρτυρα, η αλλαγή της σύμβασης του 1930, «δεν μπορεί να γίνει με υπουργική απόφαση, αλλά με νομοθετική ρύθμιση. Δεν μπορούσαμε με μια υπουργική απόφαση που ζητούσε η Ιερά Μονή, να καταργήσουμε νόμους που, από το 1930 και μετά, εκδίδονταν ο ένας πίσω απ' τον άλλο».
«Το περίεργο είναι, ότι πέντε από τους Νομικούς Συμβούλους που συμμετείχαν στην απόφαση του 2000 και δέχονταν μόνο νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή της σύμβασης του 1930, το Δεκέμβριο του 2004 αλλάζουν απόφαση», παρατήρησε ο Μάρκος Μπόλαρης (ΠΑΣΟΚ) και συνέχισε: «Το 2004 αποδέχθηκαν υπουργική απόφαση για μεταβίβαση κυριότητας και παραχώρηση της λίμνης στη Μονή. Δεν είναι μείζον ζήτημα αυτό;». «Δεν μπορώ να σχολιάσω τους συναδέλφους, με δεδομένο μάλιστα, πως ήδη είχαν αναγνωριστεί και διοικητικά πλέον τα δικαιώματα της Μονής», απάντησε η μάρτυς. Τέλος, ερωτηθείσα σχετικά με την αναπομπή της απόφασης παράδοσης της νομής της λίμνης, εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, η κα Κεφαλά, επιφυλασσόμενη για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης τις οποίες, όπως τόνισε, δεν γνωρίζει, υποστήριξε πως ο υφυπουργός θα μπορούσε να ανακαλέσει την υπουργική του πράξη, «βρίσκοντας έναν εύσχημο τρόπο και αιτιολογία, που να αφορά την δική του προηγούμενη απόφαση, γιατί αυτά δεν είναι εύκολο να σταθούν στο Συμβούλιο Επικρατείας. Αν όμως στην αιτιολογία του διαλάβει νέα στοιχεία τα οποία αναφέρονται στην απόφασή του, θα πρέπει να την παραπέμψει και στο Γνωμοδοτικό συμβούλιο».
Ευ. Αντώναρος
Η υπόθεση ερευνάται από εξεταστική επιτροπή που συστήθηκε με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ.Αντώναρος κληθείς να σχολιάσει όσα αναφέρει σε συνέντευξή του ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ. Την ίδια απάντηση έδωσε σε ερωτήσεις σχετικές με τη διερεύνηση της υπόθεσης,σημειώνοντας ότι η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής μόλις άρχισε και ο ίδιος δεν κάνει, όπως δεν έκανε ποτέ,σχόλιο για καμία πτυχή υπόθεσης, η έρευνα της οποίας είναι σε εξέλιξη και στην εξεταστική επιτροπή και στη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...