Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008

Αν ένας πολιτικός βγει βουλευτής “θα φάει καλά”.

δολοφόνοι της δημοκρατίας
Είναι απλό για όλους μας να σκεφτούμε έναν πολιτικό, ή έναν παπά, ή έναν δημόσιο υπαλληλο - που τα “παίρνει”.
Είναι καθημερινότητα, που την αποδεχόμαστε χωρίς να προκαλούμε μεγαλύτερες συνέπειες απο την αγανάκτησή μας.
Αγανακτούμε, και μετά μας περνάει.
Δεν είναι περίεργο, αντιθέτως, είναι μάλλον φυσιολογικό: θεωρήσαμε σε κάποιον βαθμό οτι αυτό γίνεται, και έτσι έχουν τα πράγματα. Αν ένας πολιτικός βγει βουλευτής “θα φάει καλά”. Αν η εκκλησία ανακατευθεί με τα κοινά, κάτι οικονομικό έχει να αποκομίσει. Αν κάποιος αποκτήσει δουλειά στο δημόσιο, θα τεμπελιάσει.
Και, σε μεγάλο βαθμό, απλώς επιβεβαιωνόμαστε.
Αυτή η συμπεριφορά όμως, έχει και άλλες συνέπειες. Επιτρέπει στον Υπουργό να εξοργίζεται που δεν μπορεί να κατανοήσει κανείς, οτι απλώς έκανε “ότι κάνουν και όλοι οι άλλοι” όταν αποκρύπτει φορολογηθέν εισόδημα, επιτρέπει στην Ι.Μ. Βατοπαιδίου να λέει οτι “εμείς ασχολούμαστε με την πνευματικότητα”, επιτρέπει στο στέλεχος του Πασοκ να λέει οτι δεν έχει ευθύνη, γιατί δεν είχε ίδιον όφελος.
Λόγια και σκέψεις βαλμένες σε λάθος σειρά, που βγάζουν αλλοπρόσαλο νόημα σε σχέση με την πραγματικότητα. Η λέξη “ευθύνη” γίνεται “επιλογή”, η λέξη “κατάχρηση” γίνεται “θυσία”, η λέξη “κλοπή” γίνεται “επένδυση”. Οι λέξεις αλλάζουν και ενώ όλοι καταλαβαίνουμε τι έχει συμβεί, αποχαυνονώμαστε απαλά σε έναν ύπνο που κυριαρχούν οι πλαστικές λέξεις, αποθαρύνοντας την πραγματικότητα που παλεύει μάταια να μας ξυπνήσει.
Και η δική μας συμπεριφορά είναι που αποθρασύνει τους πάντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...