Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008

Μια μικρή κωμόπολη περίπου 2.000 ανθρώπων σβήνεται από τον χάρτη της Ελλάδας κάθε χρόνο.

2.000
ανθρώπινες ζωές
χάνονται
εξαιτίας
της έλλειψης
Μονάδων
Εντατικής Θεραπείας
σε χώρα όπως η Ελλάδα με δημογραφικό πρόβλημα...

της Παναγιώτας Καρλατήρα*
Τόσες είναι οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται εξαιτίας της έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Οι μόλις 500 κλίνες ΜΕΘ -ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν οι τετραπλάσιες- δεν επαρκούν και δεκάδες άνθρωποι καθημερινά, γιατροί και συγγενείς ασθενών, ανακαλύπτουν τα όρια της… αντοχής τους, ψάχνοντας το σωτήριο σε πολλές περιπτώσεις κρεβάτι εντατικής νοσηλείας.

Τις τελευταίες εβδομάδες -κι έπειτα από πολλές… εξαγγελίες- η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δρομολόγησε την εκπαίδευση 300 νοσηλευτών για τη στελέχωση 39 κρεβατιών ΜΕΘ σε 12 νοσοκομεία της Αττικής. Ετσι, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα λειτουργούν συνολικά στην Αττική 319 κλίνες ΜΕΘ –«κλειστές» θα συνεχίζουν να είναι 13 κλίνες στην περιοχή της πρωτεύουσας και περισσότερες από 100 στην Περιφέρεια.

Συνολικά, το υπουργείο είχε κάνει προσλήψεις 400 νοσηλευτών μέσω ΑΣΕΠ για τις ΜΕΘ, προκειμένου να «ανοίξει» τις νέες κλίνες. Από αυτούς, ωστόσο, μόνον οι 300 αποδέχθηκαν τον διορισμό τους, ενώ αρκετοί έχουν ήδη λάβει… άδειες εκπαιδευτικές, κύησης ή μετατάξεις σε άλλα τμήματα των νοσοκομείων. Στην πλειονότητά τους, πάντως, οι 300 νοσηλευτές, όπως λένε επαγγελματίες υγείας των Μονάδων, ουσιαστικά θα καλύψουν τα μεγάλα κενά που θα δημιουργηθούν στις ΜΕΘ από τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται μεγάλο κύμα συνταξιοδότησης και εθελούσιας αποχώρησης νοσηλευτών από τα νοσοκομεία.

Σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 650 κλίνες σε ΜΕΘ - με τη μερίδα του λέοντος να βρίσκεται στην Αττική. Από αυτές, οι 150 κλίνες είναι «κλειστές», παρόλο που διαθέτουν τελευταίας τεχνολογίας ιατρικό εξοπλισμό, διότι δεν υπάρχει το αναγκαίο για τη λειτουργία τους νοσηλευτικό προσωπικό. Στις «ανοιχτές» ΜΕΘ απασχολούνται περί τους 500 γιατρούς και 900 νοσηλευτές, με τους τελευταίους να εργάζονται στα όρια ασφαλείας, καθώς θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον οι διπλάσιοι. Τη στιγμή που τα διεθνή πρότυπα για την ομαλή λειτουργία μιας ΜΕΘ υπαγορεύουν ο αριθμός των νοσηλευτών να είναι τετραπλάσιος του αριθμού των κλινών, στην Ελλάδα ακόμη και οι «ανοιχτές» ΜΕΘ ουσιαστικά λειτουργούν πάντοτε με προσωπικό ασφαλείας, διαθέτοντας… δυόμισι νοσηλευτές ανά κλίνη.

Επίβλεψη και «διαλογή» των περιστατικών
Τη λίστα αναμονής ασθενών για την Εντατική διαχειριζόταν μέχρι πρότινος το ΕΚΑΒ, κάνοντας τον «μεσάζοντα» μεταξύ νοσοκομείων και ασθενών, πλέον όμως η λίστα περνάει σε άλλα… χέρια. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, που αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, τη διαχείριση των κλινών εντατικής θεραπείας αναλαμβάνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ). Προβλέπεται ότι ειδική ομάδα του ΕΚΕΠΥ θα ελέγχει 24 ώρες το 24ωρο τη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν εντατικής νοσηλείας, στο πλαίσιο των εφημεριών των νοσοκομείων και θα έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα για τη ροή των ασθενών στις ΜΕΘ.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η «μεταβίβαση» της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στο ΕΚΕΠΥ είναι μονόδρομος, αφενός διότι το συγκεκριμένο όργανο διαχειρίζεται όλο το σύστημα εφημεριών, αφετέρου γιατί το σύστημα της εξεύρεσης ΜΕΘ μέσω ΕΚΑΒ δεν απέδιδε πλέον. Αναφέρουν ενδεικτικά ότι οι ΜΕΘ μέχρι σήμερα δεν ενημέρωναν εγγράφως το ΕΚΑΒ για το πόσες κενές κλίνες διαθέτουν αλλά και το ότι το ΕΚΑΒ δεν είχε τρόπο να τις «ελέγξει». Προσθέτουν δε ότι σε αρκετές περιπτώσεις οι διευθυντές των ΜΕΘ συμπεριφέρονταν ως… κλειδοκράτορες των Μονάδων, ελέγχοντας οι ίδιοι αποκλειστικά την κίνηση των ασθενών, παραβλέποντας τη λίστα.

*από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ - Επικοινωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...