Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Σκάνδαλο με SMS στο διαγωνισμό της ΠυροσβεστικήςΣοβαρές καταγγελίες περί «αδιαφανών διαδικασιών» άρχισαν να «μαυρίζουν» τον ευρισκόμενο σε εξέλιξη διαγωνισμό της Πυροσβεστικής, για την επιλογή -μεταξύ 6.000 ατόμων- 1.200 υποψηφίων, με τους οποίους θα καλυφθεί μικρό μόνο μέρος από τα τεράστια οργανικά κενά. Οπως είναι άλλωστε ήδη γνωστό, μαζικές αποχωρήσεις και αποστρατείες κατάφεραν να εκμηδενίσουν τις επιχειρησιακές ικανότητες του Σώματος τα τελευταία χρόνια, οδηγώντας στα γνωστά τραγικά αποτελέσματα της περσινής αντιπυρικής περιόδου.

Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η προτελευταία φάση του διαγωνισμού, κατά την οποία οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να διαγωνιστούν γραπτώς, το πρωί του περασμένου Σαββάτου, «βομβαρδίστηκε» από... ηλεκτρονικές παρεμβολές και μικροκύματα. Σε άγνωστο, ακόμη, αριθμό υποψηφίων στάλθηκε SMS, με το οποίο δίνονταν στο... πιάτο οι απαντήσεις στις 50 ερωτήσεις, στις οποίες θα έπρεπε να διαγωνιστούν οι υποψήφιοι! Σημειώνεται ότι κάθε ερώτηση στο έντυπο που διανεμήθηκε στους υποψήφιους πυροσβέστες είχε τέσσερις απαντήσεις από τις οποίες σωστή ήταν η μία.

Εφόσον οι υποψήφιοι περνούσαν το σκόπελο της γραπτής εξέτασης, σημειώνοντας σωστά, τουλάχιστον, τις απαντήσεις σε 30 από τις 50 ερωτήσεις, θα έπαιρναν το... εισιτήριο για την τελευταία φάση του διαγωνισμού, εκείνη της προφορικής συνέντευξης.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, λοιπόν, λίγο μετά τη διανομή των θεμάτων οξείς ήχοι λήψης ηλεκτρονικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα ανεξακρίβωτου αριθμού υποψηφίων διέκοψαν τη σιγή της αίθουσας, όπου διεξαγόταν ο διαγωνισμός. Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι σε κάποιους υποψηφίους έγινε προώθηση κοινού SMS με απαντήσεις και για τα 50 ζητήματα. Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι στο ηλεκτρονικό «σκονάκι» υπήρχαν εσκεμμένα 11 λανθασμένες απαντήσεις για ισάριθμες από τις 50 ερωτήσεις.

Με αυτό το στοιχείο και δεδομένου ότι οι παραλήπτες του μηνύματος θα συμπίπτουν, λογικά, στις λανθασμένες απαντήσεις, πρέπει τώρα να αναζητηθούν οι αντιγραφείς καθώς παραμένει άγνωστο στα κινητά πόσων και ποιων υποψηφίων έφτασε το SMS, αλλοιώνοντας την αξιοκρατική φύση του διαγωνισμού. Η επίσημη διασταύρωση μπορεί να γίνει με εισαγγελική εντολή, που θα άρει το απόρρητο των επικοινωνιών για τα κινητά τηλέφωνα όλων των υποψηφίων, στο επίμαχο χρονικό διάστημα, δηλαδή, μεταξύ 9 και 10 του Σαββάτου, της 5ης Απριλίου.

Την παρέμβαση εισαγγελέως, άλλωστε, μπορεί να ζητήσει οποιοσδήποτε υποψήφιος, ο οποίος θα θελήσει να προσβάλει το διαγωνισμό, ως διαβλητό, στη Δικαιοσύνη.

Οι καταγγελίες για αδιαφάνεια στο διαγωνισμό, ωστόσο, δεν περιορίζονται σε αυτή καθαυτή τη διαδικασία των εξετάσεων, αλλά και στη μετέπειτα διαχείριση των γραπτών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα τα γραπτά των υποψηφίων «πακεταρίστηκαν» και μεταφέρθηκαν στο 199, δηλαδή στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, και όχι όπως κανονικά θα έπρεπε στη διεύθυνση Πληροφορικής, τα γραφεία της οποίας εδρεύουν στο Μοσχάτο.

Τι απαντούν ανώτατοι αξιωματικοί
Αγνοια για το θέμα δήλωσαν χθες στην «Espresso» ανώτατοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος οι οποίοι συμμετέχουν στην επιτροπή που διεξάγει το σχετικό διαγωνισμό. «Σε εμάς δεν έχει γίνει καμία τέτοια καταγγελία» είπαν, αλλά πρόσθεσαν: «Αν έγινε αποστολή ενός τέτοιου SMS, θα έγινε από κάποιο κέντρο που εμείς δεν θα μπορούσαμε να ελέγξουμε. Για να υπάρχουν αυτές οι καταγγελίες, κάτι μπορεί να έχει συμβεί. Θα το ερευνήσουμε».
Στην ερώτηση αν είχε δοθεί ρητή εντολή να μην μπουν οι υποψήφιοι στις αίθουσες έχοντας επάνω τους κινητά τηλέφωνα, η απάντηση ήταν πως υπήρχε οδηγία να είναι κλειστά, ωστόσο δεν έγινε έλεγχος για να διαπιστωθεί αν αυτό τηρήθηκε και σε πιο βαθμό.
Τέλος, στο ερώτημα γιατί τα γραπτά δεν μεταφέρθηκαν, ως είθισται, στη Διεύθυνση Πληροφορικής, αλλά διατηρήθηκαν στο 199, υποστηρίχτηκε ότι κλειδώθηκαν σε ασφαλή χώρο μέσα στα γραφεία της επιτροπής, η οποία εδρεύει στο κέντρο επιχειρήσεων, στο Χαλάνδρι. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές από την ηγεσία της Πυροσβεστικής, τα γραπτά αποσφραγίστηκαν το βράδυ της Κυριακής, για να ακολουθήσει η διαδικασία της βαθμολόγησής τους.
ΛΗΔΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ
http://www.fire.gr/
Αναδημοσίευση: απο την Espresso 9/4/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...