Κυριακή, 31 Αυγούστου 2008

ΔΕΘ: Ελάχιστοι όμως κατανοούν γιατί θα πρέπει να «εκτίθενται» στη ΔΕΘ ο Δήμος Αθηναίων, το ΙΚΑ,ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας, το Κτηματολόγιο, το Αττικό Μετρό, ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, τα υπουργεία Υγείας, Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομίας, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Απασχόλησης και Τουριστικής Ανάπτυξης κ.ά.
Περίπτερο του υπουργείου Εξωτερικών.Το «πάρτι» με τα περίπτερα
και ο στρατός των κυβερνητικών στελεχών
Τα υπουργεία και οι κρατικοί φορείς είναι πλέον οι σημαντικότεροι εκθέτες
Το κόστος της «κρατικής φιέστας» δεν είναι ευκαταφρόνητο. Το κόστος αυτό προέρχεται κυρίως από τρεις διαφορετικές υπηρεσίες: το ενοίκιο των χώρων, τα έξοδα μετακινήσεων, παράστασης και διαμονής των κρατικών λειτουργών (και σε αρκετές περιπτώσεις και των φίλων τους) και το κόστος σύλληψης, σχεδίασης και κατασκευής των περιπτέρων, καθώς και των προϊόντων «προώθησης» των λογής μηνυμάτων για τις περίφημες «σχέσεις κράτους - πολίτη».
Το «κράτος με τα 50 πρόσωπα» (δηλαδή, τους 50 διαφορετικούς εκθέτες) καταλαμβάνει συνολικά έκταση πάνω από 5.000 τετραγωνικά μέτρα. Το ενοίκιο κυμαίνεται μεταξύ 155 και 202 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για ολόκληρη τη διάρκεια της Εκθεσης. Κατά συνέπεια, περίπου 1 εκατ. ευρώ είναι το ενοίκιο που πληρώνει το κράτος στην Helexpo.
Ο «κρατικός στρατός» των χιλίων εκδρομέων, σύμφωνα με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς, επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των υπηρεσιών τις οποίες εκπροσωπούν με πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Ολα αυτά εφόσον υποθέσουμε ότι τα «κρούσματα» αμετροέπειας όπου κάποιοι χρεώνουν τους μεγάλους λογαριασμούς από τα νυχτερινά κέντρα στις υπηρεσίες τους δεν θα είναι εφέτος πολλά. Ως προς αυτό λέγεται ότι έχει μεριμνήσει ο Πρωθυπουργός μεταθέτοντας τα εγκαίνια για το πρωί του Σαββάτου αντί για το βράδυ της Παρασκευής. Υποτίθεται ότι έτσι πολλοί στερούνται της ευκαιρίας για το παραδοσιακό ξεφάντωμα μετά την πρωθυπουργική ομιλία. Ωστόσο ο ηλιοκαμένος «κρατικός στρατός», έτοιμος για όλα, θα φθάσει στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή το βράδυ.
Εκεί όπου γίνεται φυσικά το μεγαλύτερο πάρτι είναι στη σύλληψη, στον σχεδιασμό και στην κατασκευή των περιπτέρων. Κάθε χρόνο, έτσι και εφέτος οι υπουργοί και οι επικεφαλής οργανισμών - και πολύ περισσότερο οι φιλόδοξοι και πολυπράγμονες σύμβουλοί τους - δεν θέλουν ένα «σεμνό και ταπεινό» περίπτερο αλλά ένα εκτεταμένο και εντυπωσιακό «θεματικό πάρκο» όπου θα μπορέσουν να ξεδιπλώσουν τα επιτεύγματά τους, να θαμπώσουν τους πολίτες με το όραμά τους και φυσικά να καταπλήξουν τον Πρωθυπουργό και να μπουν στο μάτι των υπολοίπων υπουργών και των λοιπών ισχυρών.
Αυτή την αδυναμία της εξουσίας εκμεταλλεύονται δεόντως και σπεύδουν να ικανοποιήσουν σύμβουλοι επικοινωνίας και διαφημιστικές εταιρείες. Σχεδιάζουν και κατασκευάζουν μικρότερα και μεγαλύτερα «θεματικά πάρκα» των οποίων το κόστος, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, κυμαίνεται μεταξύ 1.000 και 2.000 ευρώ ανά τετραγωνικό. Ενα καλαίσθητο περίπτερο 100 τετραγωνικών μέτρων χωρίς πολλές υπερβολές μπορεί να στοιχίσει ως και 100.000 ευρώ - ποσό που μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ όταν υπάρχουν οθόνες πλάσμα, multimedia συστήματα προβολής και γενικότερα ακριβό διαφημιστικό υλικό.
Κατά συνέπεια, οι πιο συντηρητικοί υπολογισμοί οδηγούν σε μια εκτίμηση κόστους για τα κρατικά περίπτερα ύψους 5 εκατ. ευρώ. Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μη «φαίνεται» το συγκεκριμένο κονδύλι στα έξοδα του εκάστοτε υπουργείου - δύο εκ των οποίων είναι η ένταξη της δαπάνης είτε στους ειδικούς λογαριασμούς είτε, κυρίως, στον λογαριασμό προβολής και διαφήμισης που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ.
Ο συνολικός λογαριασμός είναι βέβαιον ότι φθάνει και ξεπερνά τα 7 εκατ. ευρώ. Επτά εκατομμύρια ευρώ για ένα «κρατικό πανηγύρι», για ένα διατηρητέο «ενυδρείο» όπου η κρατικοδίαιτη ελληνική εξουσία συγχαίρει τον εαυτό της ενώ η δημιουργικότητα, η καινοτομία και η ικμάδα της διεθνούς οικονομίας έχουν εγκαταλείψει τη Διεθνή Εκθεση και μάλιστα προ πολλού.
Το ΒΗΜΑ, 31/08/2008 ,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...