Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008

Πλούσιος ο φάκελος με σκάνδαλα από τους εξ απορρήτων συνεργάτες υπουργών

Οι έμπιστοι τους «έκαψαν»
Η σκανδαλώδης υπόθεση με το δεξί χέρι του Αρ. Παυλίδη βρίσκεται ακόμη στην αρχή, αλλά η νέα διακυβέρνηση έχει πλέον πλούσιο... φάκελο με σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνιστούν οι εξ απορρήτων συνεργάτες υπουργών.
Αυτή τη στιγμή οι εσωκομματικοί προβολείς έχουν στραφεί στο ζήτημα Παυλίδη και το νέο σκάνδαλο με την εκβιαστική μίζα του 1.000.000 ευρώ. Κυβερνητικά και κομματικά στελέχη παραδέχονται ότι ο πρώην υπουργός Αιγαίου βρίσκεται σε «εξαιρετικά δύσκολη θέση», καθώς η ποινική δίωξη κατά του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του και εξ απορρήτων συνεργάτη του κ. Παν. Ζαχαρίου έχει αποδυναμώσει την αρχική καταγγελία του ότι ήταν εκείνος που εκβιαζόταν από τον εφοπλιστή κ. Φ. Μανούση. Ο κ. Παυλίδης διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει το παράδειγμα Κουκοδήμου και να ανεξαρτητοποιηθεί, σε μια προσπάθεια να απεγκλωβίσει τη Ν.Δ. από τη σκανδαλώδη υπόθεση, αλλά οι περισσότεροι βουλευτές- δημοσίως ή παρασκηνιακά- του δείχνουν την πόρτα της εξόδου. Κοινά χαρακτηριστικά όμως υπάρχουν και στο πρώτο γαλάζιο σκάνδαλο, τρεις μόλις μήνες μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. Ήταν Ιούνιος του 2004, όταν
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ...
Από τον Ιούνιο του 2004 άρχισαν τα πρώτα γαλάζια σκάνδαλα με πρωταγωνιστές τα δεξιά χέρια υπουργών και συνεχίζονται...
καταγράφηκε και η πρώτη απομάκρυνση κυβερνητικού παράγοντα με «άρωμα διαφθοράς». Πρωταγωνιστής υπήρξε ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του τότε υφυπουργού Τουρισμού κ. Αν. Λιάσκου, ο οποίος και αποπέμφθηκε ύστερα από καταγγελίες επιχειρηματία για απόπειρα εκβιασμού προκειμένου να καταβληθεί μίζα. Στη Ν.Δ. λίγοι είναι εκείνοι που αμφιβάλλουν ότι η υπόθεση αυτή στοίχισε και τη θέση του κ. Λιάσκου στην κυβέρνηση με τον πρώτο ανασχηματισμό.


Αλλά ο γαλάζιος κατάλογος με διευθυντές πολιτικών γραφείων, συμβούλους και γενικούς γραμματείς που «έκαψαν» ή τραυμάτισαν πολιτικά τον υπουργό τους δεν σταματά εδώ:

Μάρτιος 2005: Η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους τις παρακρατήσεις από το ΛΑΦΚΑ. Αλλά το υπουργείο Οικονομίας επιχειρεί να μπλοκάρει τις δικαστικές αποφάσεις βάζοντας τον Αθ. Γούλα, διευθυντή του γραφείου του τότε υφυπουργού Οικονομίας κ. Π. Δούκα, να αποσύρει την αγωγή του, η οποία ήταν η πρώτη- και καθοριστική- και κρινόταν από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Το σκάνδαλο αντιμετωπίστηκε ως «γκάφα» και ο υφυπουργός διεσώθη.

Απρίλιος 2005: Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του κ. Πρ. Παυλόπουλου, κ. Αθ. Χούπης, απομακρύνθηκε με την κατηγορία ότι είχε στήσει παραμάγαζο γαλάζιων προσλήψεων. Ο υπουργός είχε δηλώσει άγνοια για τις παράλληλες κινήσεις του συνεργάτη του και τον απέπεμψε σε «τηλεοπτικό χρόνο».

Σεπτέμβριος 2006: Η μίζα-μαμούθ 2,5 εκατ. ευρώ με τον εκβιασμό της ΜΕΒΓΑΛ και τις προφυλακίσεις των γαλάζιων κουμπάρων που κινούνταν στην αυλή Τσιτουρίδη ήταν το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο για τον τότε υπουργό Απασχόλησης, που μόλις είχε επιστρέψει στην κυβέρνηση (μετά την πρώτη αποπομπή από το υπουργείο Γεωργίας για την παράνομη μετεγγραφή του γιου του). Πρωταγωνιστές ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Π. Αδαμόπουλος, ο Πανάγος Αναγνωστόπουλος, γαλάζιος μεγαλοπαράγοντας και δεξί χέρι του υπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς και ο κουμπάρος του κ. Τσιτουρίδη, σιτέμπορος Κ. Κωνσταντινίδης.

Απρίλιος 2007: Ο κ. Τσιτουρίδης προσπαθούσε να διασωθεί από το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων και τη λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά ήρθε το τελειωτικό χτύπημα από τον στενό συνεργάτη του και ειδικό γραμματέα στο υπουργείο Απασχόλησης κ. Ευγ. Παπαδόπουλο. Η ποινική δίωξη κατά του κ. Παπαδόπουλου για χρηματιστηριακά παιχνίδια με μετοχές-φούσκες αποδείχθηκε μοιραία για την κυβερνητική θητεία του κ. Τσιτουρίδη, ίσως και για τις πολιτικές φιλοδοξίες του.

Απρίλιος 2007: Για την ίδια υπόθεση με τον κ. Παπαδόπουλο βρέθηκε στο στόχαστρο από τις εισαγγελικές αρχές και η κ. Ιλεάνα Πανούρη, κόρη του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Π. Πανούρη.

Πολιτικά η κυβέρνηση δεν αντέδρασε όπως στην περίπτωση Παπαδόπουλου, αλλά ορισμένοι στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι η μετεκλογική απομάκρυνση του κ. Αν. Παπαληγούρα (και του κ. Πανούρη) από το υπουργείο Δικαιοσύνης πιθανόν να αποτελούσε μια μεταχρονολογημένη ποινή.


Εγκλωβισμένος ο Καραμανλής - τον πιέζουν για πρωτοβουλίες

ΝΕΥΡΙΚΟ ΚΛΟΝΙΣΜΟ προκαλεί στη Ν.Δ. η κακουργηματική δίωξη του εξ απορρήτων συνεργάτη του πρώην υπουργού κ. Αρ. Παυλίδη. Υπουργοί και βουλευτές φοβούνται ότι νέο σκάνδαλο θα αφήσει πληγές που δεν θα επουλωθούν και αναμένουν να βγει μπροστά ο Πρωθυπουργός και να «πάρει την κατάσταση στα χέρια του», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Ο Κων. Καραμανλής ωστόσο, ο οποίος θα επιστρέψει την ερχόμενη εβδομάδα από τις ολιγοήμερες διακοπές του στην Τήνο, εμφανίζεται εγκλωβισμένος ανάμεσα στο νέο σκάνδαλο διαφθοράς, τους γαλάζιους αντάρτες που καθημερινά αυξάνονται και το ναυάγιο του προϋπολογισμού που φέρνει νέους φόρους. Μέσα σε αυτό το κλίμα, αρκετοί στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι μία παρέμβαση του Πρωθυπουργού (όπως αυτή που θα γίνει στις αρχές Σεπτεμβρίου από το βήμα της ΔΕΘ) δεν αρκεί πλέον για να εκτονώσει τη βαριά ατμόσφαιρα και να επαναφέρει την ηρεμία στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Άλλωστε οι δύο τελευταίες προσπάθειες του Κων. Καραμανλή να βελτιώσει το εσωκομματικό κλίμα- η πρώτη με την ομιλία στο φεστιβάλ της ΟΝΝΕΔ, με ανοικτή συγκέντρωση στην Αρχαία Ολυμπία, και η δεύτερη με το δείπνο στους βουλευτές- απέτυχαν παταγωδώς. «Πλέον, χρειάζεται η αφύπνιση του κόμματος μέσα από έναν γενικό συναγερμό που θα μπορέσει να αλλάξει το κλίμα πριν από τις ευρωεκλογές. Μετά ίσως είναι πολύ αργά...», παρατηρεί επιτελικό στέλεχος της Ρηγίλλης, αναγνωρίζοντας ότι η συνοχή της Ν.Δ. «βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο, τουλάχιστον μετά το 2000».

Προς αυτή την κατεύθυνση, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει τους επόμενους μήνες σε έκτακτο συνέδριο ή στην πραγματοποίηση Εθνικής Συνδιάσκεψης, με βασικό στόχο την επανασυσπείρωση της κομματικής βάσης. Κυβερνητικοί παράγοντες υποστήριζαν χθες ότι το ενδεχόμενο ενός έκτακτου συνεδρίου έχει απορριφθεί, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε βήμα σκληρής κριτικής από τους διαφωνούντες και να φέρει τελικώς τα αντίθετα αποτελέσματα, ενώ παραμένει υπό εξέταση η οργάνωση Εθνικής Συνδιάσκεψης, η οποία θα συνδεθεί με τις κυοφορούμενες αλλαγές στον διοικητικό χάρτη της χώρας και το σχέδιο «Καποδίστριας Νο 2».

Γιώργος: Εξυπηρετούν συμφέροντα
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ παράδειγμα της λογικής βάσει της οποίας η κυβέρνηση εξυπηρετεί μικρότερα ή μεγαλύτερα συμφέροντα και όχι μεμονωμένη περίπτωση είναι η υπόθεση με την απόπειρα δωροδοκίας στην οποία εμπλέκεται σύμβουλος του πρώην υπουργού Ναυτιλίας Αρ. Παυλίδη, είπε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου από την Πάρο. Μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του από τις Κυκλάδες

*ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος nasopoulos@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 12 Αυγούστου 2008 στην εφημ "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...