Δευτέρα, 18 Αυγούστου 2008

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ!!!

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΙΔΗ।
Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΕΙΧΕ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΕΡΓΩΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΑΡΧΕΙΟ
«Εκανε νερά» και η Βουλή
Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη:
«Το ανακοίνωσα στο Σώμα»

Χάρης Καστανίδης:
«Δεν μας ενημέρωσαν»

Φώτης Κουβέλης:
«Αν έγινε, θα το θυμόμουν»
Οι καταγγελίες του δημάρχου της Τήλου δεν ήταν γνωστές μόνο στο μέγαρο Μαξίμου. Το σκάνδαλο είχε φτάσει και στη Βουλή μέσω της δικαστικής οδού. Ο εισαγγελέας Ρόδου ζητούσε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού Ναυτιλίας, Αρ. Παυλίδη, σχετικά με τις επιδοτήσεις που δόθηκαν, με αδιαφανείς διαδικασίες, σε ναυτιλιακές εταιρείες για τις άγονες γραμμές. Από την άλλη, ο εφοπλιστής Φ. Μανούσης επιμένει ότι τα στοιχεία που έχει είναι ακλόνητα.


Ναυάγιο στην άγονη γραμμή

Του ΠΑΣΧΑΛΗ ΚΟΡΩΝΑΙΟΥ
Οχι μία αλλά δύο επιστολές είχε λάβει το μέγαρο Μαξίμου από το δήμαρχο Τήλου, που κατηγορούσε τον υπουργό Αιγαίου για μεροληψία, αδιαφανείς διαδικασίες και μεθοδεύσεις στα δρομολόγια της άγονης γραμμής.

Ο «Πρωτέας» κέρδισε τη γραμμή. Μένει να φανεί ποιος θα πληρώσει.
Οταν δε, η εισαγγελική έρευνα έφτασε στη Βουλή για να αρθεί η ασυλία του υπουργού Αριστοτέλη Παυλίδη, η υπόθεση απλώς κατέληξε στο κοινοβουλευτικό αρχείο!
«Κύριε πρωθυπουργέ, εσείς που μετά βδελυγμίας κατακεραυνώνετε αυτούς που μιλούν για δικά μας παιδιά είμαι βέβαιος ότι δεν θα ανεχθείτε καταστάσεις που δημιουργούν εντυπώσεις για δικά μας νησιά», ανέφερε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τήλου Τ. Αλιφέρης.
**Ηταν η πρώτη επιστολή του προς τον Κ. Καραμανλή, στις 12 Ιουλίου του 2005. Από τότε καταλόγιζε στον πρώην υπουργό «εγκληματική μεροληπτικότητα», με αφορμή το γεγονός ότι η τοπική γραμμή (Τήλου-Ρόδου με το πλοίο «Sea Star», που ανήκει στο δήμο Τήλου) ήταν η μοναδική που δεν είχε προκηρυχθεί για να λάβει επιδότηση.
Επισήμανε, επίσης, ότι προ τριμήνου είχε διαμαρτυρηθεί -με άλλη επιστολή- στον κατ' εξοχήν αρμόδιο υπουργό Αιγαίου, αλλά «δυστυχώς καμία διορθωτική κίνηση δεν υπήρξε και ούτε απάντηση».


κ. πρωθυπουργέ...

**Εξι μήνες μετά, ακολούθησε και δεύτερη επιστολή του δημάρχου (11-1-2006), πάλι προς τον Κ. Καραμανλή. Αυτή τη φορά προχωρούσε πλέον ανοιχτά σε σκληρές καταγγελίες κατά του υπουργού Αιγαίου, Αρ. Παυλίδη, ότι «κράτησε μια ολόκληρη περιοχή στην απομόνωση για τρεις μήνες», καταλόγιζε μεθόδευση για την ανάθεση της άγονης γραμμής «μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες διαπραγμάτευσης», διαπίστωνε «καθαρά προσωπικούς ψηφοθηρικούς λόγους» και κατέληγε ότι δόθηκε μια λύση που «εξυπηρετούσε μόνο το δικό του πολιτικό συμφέρον».
Ηταν όταν είχαν ξεκινήσει κινητοποιήσεις στα νησιά από τους κατοίκους που διαμαρτύρονταν για τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και ο υπουργός Αιγαίου περίμενε έναν ολόκληρο μήνα (από την ημερομηνία, που έληξε η κατάθεση των φακέλων) μέχρις ότου η ναυτιλιακή εταιρεία, που τελικά ανέλαβε το έργο, να αποκτήσει... πλοίο.
Η εταιρεία ΑΝΕΣ της Σύμης ανέλαβε τη γραμμή με το ηλικίας 33 ετών τότε (και σήμερα 35) πλοίο «Πρωτέας», που αγοράστηκε από τον Δ. Τυρογαλά. Πλοιοκτήτης, που πάντα διατηρούσε καλές σχέσεις με τη γαλάζια παράταξη και φέρεται από τους ένθερμους υποστηρικτές του νεοδημοκράτη δημάρχου Ζακύνθου, Ακη Τσαγκαρόπουλου, που πέρυσι προφυλακίστηκε κατηγορούμενος για κακουργηματικές πράξεις. Μέχρι τότε, ο «Πρωτέας» του Τυρογαλά εκτελούσε επιδοτούμενα δρομολόγια στο Ιόνιο.
**Παρ' ότι οι καταγγελίες του δημάρχου δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής από το μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσαν το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης. Η επιστολή του δημάρχου έλαβε δημοσιότητα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα πρωτοδικών Ρόδου, Γ. Οικονόμου.
Διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για να διερευνήσει εάν ήταν νομότυπη η διαδικασία του υπουργείου Αιγαίου στην ανάθεση δρομολογίων της άγονης γραμμής.

Ανωθεν εντολή
* Παραστάσεις στον εισαγγελέα Οικονόμου είχε κάνει και ο πρόεδρος της «Δωδεκάνησος Ναυτιλιακή» Γ. Σπανός, που επίσης είχε καταγγείλει μεθοδεύσεις. Η ναυτιλιακή εταρεία Σύμης, από την πλευρά της, είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία προειδοποιούσε τους «κακόβουλους επικριτές, που θέλουν να μας εμπλέξουν σε δήθεν παράνομες συναλλαγές με κρατικούς φορείς, ότι από εδώ και μπρος θα μας βρουν μπροστά τους όχι προς εκδίκηση, αλλά για να αποδειχθεί και να καταδειχθεί με τον πιο νόμιμο και πανηγυρικό τρόπο ότι εξυπηρετούμε διαφορετικούς στόχους και συμφέροντα».
* «Η ανάθεση έγινε σε πλοίο μεγαλύτερης ηλικίας και μικρότερης ταχύτητας από άλλα και με υπερδιπλάσιο τίμημα», διαπιστώνει ο δήμαρχος Τήλου Τ. Αλιφέρης μιλώντας στην «Κ.Ε.». «Η μεθόδευση δεν θα μπορούσε να γίνει παρά μόνον με άνωθεν εντολή. Περίμεναν μέχρι να σταθεί η μπίλια εκεί όπου ήθελαν. Μέχρι να πουληθεί το καράβι. Και η επιδότηση έβγαζε το κόστος του μέσα στον πρώτο χρόνο λειτουργίας», συμπληρώνει με έμφαση.
**Λίγους μήνες αργότερα, μέσα Οκτωβρίου του 2006 και όταν στην πολιτική επικαιρότητα κυριαρχούσαν οι δημοτικές εκλογές, είχε πλέον ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση της υπόθεσης. Και ο εισαγγελέας της Ρόδου διαβίβασε το φάκελο στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή για την άρση της ασυλίας του υπουργού Αιγαίου και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών.
Παράλληλα, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος εναντίον των μελών της επιτροπής του υπουργείου Αιγαίου για τις επιδοτήσεις. Η δικαστική έρευνα διαπίστωνε ότι προκλήθηκε ζημιά στο ελληνικό Δημόσιο ύψους 300.000 ευρώ. Αλλά επειδή η επιτροπή υπαγόταν στον τότε Αρ. Παυλίδη, που είχε δώσει και την τελική έγκριση, ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή.
***Ο ίδιος ο υπουργός είχε τότε αντιδράσει έντονα με δήλωσή του: «Τα σχετιζόμενα με τους χειρισμούς για την ανάθεση της επιδοτούμενης άγονης γραμμής Κως-Νίσυρος-Τήλος-Σύμη-Ρόδος στο πλοίο "Πρωτέας" είμαι πανέτοιμος να τα αντιμετωπίσω εντός ή εκτός Κοινοβουλίου και χωρίς την άρση της ασυλίας μου. Ανησυχία ουδεμία».
Πράγματι, εντός Βουλής το θέμα «αντιμετωπίστηκε», αφού τελικά η υπόθεση τέθηκε στο αρχείο. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έκρηξη του δημάρχου Τήλου, που σήμερα μιλάει ανοιχτά για «ένα καρτέλ πολιτικών. Εάν κάποιος μιλούσε δημόσια, δεν θα είχε αυτή την κατάληξη».
Αλλά και εκτός Κοινοβουλίου, ο ενοχλητικός δήμος της Τήλου και η προσπάθεια για επιδότηση του καραβιού «Sea Star» μπήκαν όλως τυχαίως στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Τον Μάρτιο του 2007 μάλιστα, επιθεωρητής έφτασε επιτόπου για έλεγχο στο δήμο και έκρινε ότι κακώς γινόταν η χρηματοδότηση του πλοίου. Καταλόγισε δε τα ποσά προχωρώντας σε εντολή κατάσχεσης της περιουσίας του δημάρχου, των δημοτικών συμβούλων μέχρι και των υπαλλήλων του Δήμου.
Από τότε μέχρι και σήμερα, όλοι τους βρίσκονται σε μια ιδιότυπη ομηρία, αφού οι περιουσίες τους έχουν υποθηκευτεί και κανείς τους δεν μπορεί να πάρει φορολογική ενημερότητα! Επειτα από πιέσεις δόθηκε αναστολή, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Οσο για την επιδότηση της γραμμής του καραβιού τους, χρειάστηκε να μεσολαβήσουν οι εκλογές. Στην τελευταία γαλάζια κυβέρνηση, απόντος του Αρ. Παυλίδη από τη θέση υπουργού, το αίτημα των κατοίκων ικανοποιήθηκε.

--------------------------------------------------------------------------------
«Γιατί καλύπτει τον Ζαχαρίου;»
«Η υπόθεση των καταγγελιών του δημάρχου Τήλου για αδιαφανείς διαδικασίες στις επιδοτήσεις της άγονης γραμμής, πάλι επί υπουργίας Παυλίδη, είναι ενδεικτική για τον τρόπο που λειτουργούσε το υπουργείο την εποχή εκείνη», λέει στους δικούς του ανθρώπους ο επιχειρηματίας Φ. Μανούσης, ο οποίος ανήμερα της Παναγίας πληροφορήθηκε από τον τύπο και για τη δεύτερη δικαστική έρευνα με επίκεντρο το υπουργείο Αιγαίου.
«Τελικά η Δικαιοσύνη και η Δημοκρατία λειτουργούν», έλεγε στους φίλους του σε νησί του Αιγαίου, όπου βρισκόταν, «αφού ο εισαγγελέας Ρόδου ζήτησε από τη Βουλή, όπως όφειλε, τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών όλων, και του τότε υπουργού Αιγαίου».
Ο άνθρωπος που κατήγγειλε ευθέως το συνεργάτη του πρώην υπουργού Αρ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου, ότι του ζήτησε και πήρε ένα εκατ. ευρώ για λογαριασμό του προϊσταμένου του, φαίνεται ότι αισθάνεται δικαιωμένος με την αποκάλυψη και δεύτερης υπόθεσης «αδιαφανών» διαδικασιών στην άγονη γραμμή, που έχει απασχολήσει και τη Δικαιοσύνη. Οπως λέει, για την άλλη υπόθεση δεν εκλήθη ποτέ να καταθέσει ως μάρτυρας. Διατυπώνει, πάντως, πολλά ερωτήματα σε σχέση με τις δικές του σοβαρές καταγγελίες και για την υπόθεση που έχει ήδη προκαλέσει δίωξη για κακαούργημα εις βάρος στενού συνεργάτη του πρώην υπουργού...
«Γιατί, λέει, ο πρώην υπουργός δεν δίνει στη δημοσιότητα και τη δεύτερη κατάθεσή του στη Δικαιοσύνη, να δούμε αν αφήνει έστω και την παραμικρή πιθανότητα να υπέπεσε σε σφάλμα ο συνεργάτης του; Γιατί τον καλύπτει, γιατί έχει επιλέξει ο κ. Παυλίδης να ταυτισθεί ολοκληρωτικά με τον συνεργάτη του, Π. Ζαχαρίου; Και το χειρότερο, γιατί τον επανέφερε κοντά του ακόμα και μετά τις καταγγελίες ότι χρηματίσθηκε;» Προσθέτει ακόμα και σήμερα ότι έχει στα χέρια του αποδείξεις: «βίντεο, φωτογραφίες, αλλά και μαρτυρίες».
Σε σχέση με τις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν, «αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή και ανταποδίδει τις αιχμές του κ. Παυλίδη ότι βρίσκεται πίσω από τις "επιλεκτικές διαρροές"». «Οι κατηγορούμενοι, λέει, είναι αυτοί που παίρνουν αντίγραφα της δικογραφίας και όχι οι καταγγέλλοντες».

Ο Φ. Μανούσης επιμένει και προκαλεί τον Αρ. Παυλίδη
Ο επιχειρηματίας Φ. Μανούσης ακόμα και σήμερα δεν κρύβει την ευγνωμοσύνη του για τον τρόπο που λειτούργησε η ελληνική Δικαιοσύνη. Ανθρωποι που έζησαν από κοντά την περιπέτειά του, λένε πως εκείνος διατύπωνε φόβους, μήπως «θυματοποιηθεί και βρεθεί ο ίδιος κατηγορούμενος σε μια υπόθεση, όπου εκείνος ήταν το θύμα». Ακόμα θυμούνται αυτά που έλεγε ο επιχειρηματίας για το κλίμα που επικρατούσε στο υπουργείο Αιγαίου επί υπουργίας Παυλίδη. Κατά τον Φ. Μανούση, προσφιλής φράση τού τότε υπουργού ήταν «σε αυτό το υπουργείο επικρατεί ο νόμος του υπουργού».
Ο επιχειρηματίας, πάντως, δεν τρέφει πικρίες για τον τρόπο που λειτούργησαν στο Μαξίμου. «Εγώ πιστεύω», λέει τώρα στο περιβάλλον του, «ότι η δημοκρατία λειτούργησε. Και στο Μαξίμου είχαν έναν πρώην υπουργό να λέει ότι εκβιάζεται από έναν επιχειρηματία. Ο λόγος μου ενάντια στον λόγο του... Είναι σωστή η θέση ότι το θέμα πρέπει να διερευνηθεί από τη Δικαιοσύνη».
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
--------------------------------------------------------------------------------
«Επραξα το αυτονόητο»
Περίεργοι κοινοβουλευτικοί χειρισμοί ακολουθήθηκαν στην υπόθεση Παυλίδη και του φακέλου της Εισαγγελίας Ρόδου, ο οποίος έφτασε τελικώς στη Βουλή από τον εισαγγελέα της Ρόδου με το αίτημα να κινηθεί η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Η τότε πρόεδρος του σώματος Αννα Ψαρούδα -Μπενάκη υποστηρίζει μιλώντας στην «Κ.Ε.»: «Δεν θυμάμαι ακριβώς τη συγκεκριμένη υπόθεση, ωστόσο είμαι σίγουρη ότι έπραξα το αυτονόητο, δηλαδή αυτό που υπαγορεύει ο κανονισμός. Ανακοίνωσα την ύπαρξη του φακέλου για τον κ. Παυλίδη στη Βουλή, η υπόθεση κατεγράφη επισήμως στα πρακτικά, αλλά ουδείς εξεδήλωσε ενδιαφέρον. Συνεπώς δεν συγκεντρώθηκαν ποτέ οι τριάντα υπογραφές βουλευτών που απαιτεί το Σύνταγμα για να ξεκινήσει η σχετική ποινική διαδικασία εις βάρος υπουργού. Επίσης, όταν έρχεται αναφορά εισαγγελέα, όπως στην περίπτωση της Ρόδου, δίνουμε αντίγραφα της αναφοράς και στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες».
Ωστόσο, τα όσα λέει η κ. Μπενάκη δεν επιβεβαιώνονται από τον Χάρη Καστανίδη και τον Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι την επίμαχη περίοδο ήταν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ αντιστοίχως.
Ο Χ. Καστανίδης τόνισε στην «Κ.Ε.»: «Δεν θυμάμαι να μας ανακοινώθηκε η ύπαρξη του αιτήματος. Αν ο φάκελος είχε έρθει στη Βουλή και η κυρία Μπενάκη μας είχε ενημερώσει, θα το θυμόμουν».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Φ. Κουβέλης: «Δεν μας έρχονται κάθε μέρα στη Βουλή αιτήματα για να κινηθούν διαδικασίες για το νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αν η πρόεδρος του Κοινοβουλίου είχε ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία θα το θυμόμουν», είπε στην «Κ.Ε.», για ν' αφήσει πάντως ένα μικρό περιθώριο: «Εκτός αν η όλη υπόθεση εκτυλίχθηκε αργά το βράδυ ή παραμονές γιορτών μπροστά σε άδεια έδρανα»!
Ο φάκελος με τις σοβαρές καταγγελίες του δημάρχου Τήλου έφτασε στη Βουλή ύστερα από προκαταρκτική έρευνα που διεξήγαγε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου Γ. Οικονόμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αναφορά του ο εισαγγελέας διατυπώνει την άποψη ότι πρέπει να διερευνηθούν και τυχόν ευθύνες του τότε υπουργού, αφού αυτός προΐστατο της επιτροπής η οποία με αδιαφανείς διαδικασίες «μοίραζε» επιδοτήσεις σε επιχειρηματίες για δρομολόγια της άγονης γραμμής.
Εναντίον των μη πολιτκών προσώπων ασκήθηκαν διώξεις και η αναφορά του Γ. Οικονόμου εστάλη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης διαβιβάστηκε στη Βουλή.
ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ

* από την ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/08/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίου...

Δημήτρης Κ. Τζανακάκης ΡΕΘΥΜΝΟ  ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του νεοδημοκράτη πρώην υπουργού Χαρ. Αθανασίο...